Zoekproces

Als je erachter bent in welke plaats je wilt wonen, of je alleen of met anderen wilt wonen en wat voor soort woning je wilt, dan kan het echte zoekproces beginnen.
Vertel in je omgeving aan familie, vrienden, kennissen en/of collega’s dat je op zoek bent naar een woning en vraag of zij misschien nog ergens iets weten. De woningen komen namelijk niet vanzelf naar je toe.

Schrijf je in bij een woningbouwvereniging

Sociaal huren
Als je een sociale huurwoning of studentenwoning wilt, schrijf je dan zo snel mogelijk in bij een woningbouwvereniging en zorg ervoor dat je actief bent. Het verschilt per vereniging hoe het in zijn werk gaat, maar zorg dat je ingeschreven staat en indien nodig op woningen reageert.

Particulier huren
Als je particulier wilt wonen, speur dan het hele internet af naar bedrijven die woningen verhuren in de regio waar jij wilt wonen. Veel bedrijven/websites vragen inschrijfgeld, maar lang niet allemaal! Kijk eerst verder voordat je aan al die sites zomaar geld geeft. Vaak moet je ook nog eens lang wachten voordat er een woning voor jou bij zit bij een betaalde site, omdat die vaak druk bezocht zijn. Je kunt beter een kleinschalig bedrijf zoeken. Die hebben misschien minder aanbod, maar ook minder woningzoekenden! Je wordt zo sneller uitgenodigd voor een bezichtiging. Zorg dat je er bovenop zit. Je moet snel reageren op woningen waar je geïnteresseerd in bent. Als je geen reactie krijgt is de woning waarschijnlijk al vergeven. Maar geef niet op: bel of mail het bedrijf gewoon om te vragen hoe het ervoor staat. Dit levert soms zelfs ook een andere woning op!
Als je jouw eigen zoekcriteria hebt ingevuld op de site neemt het bedrijf soms zelf contact op met jou of je mee wilt met een bezichtiging.
Kijk ook in kranten of op prikborden bij de supermarkt of op jouw school of daar misschien een woning wordt aangeboden.

Doe ervaring op met woningbezichtigingen
Het zoekproces gaat sneller als je in het begin vooral veel reageert op woningen en een aantal bezichtigingen doet. Zo kun je kijken wat de markt biedt en kun je afwegingen maken en woningen vergelijken. Het is verstandig om ervaring op te doen met het bezichtigen, om erachter te komen wat jouw woonwensen en -eisen zijn. Ook al weet je van te voren al dat je de woning waarschijnlijk niet wilt of dat het nu nog niet de tijd is, is het toch handig om even te gaan kijken. Als je niet geïnteresseerd bent dan reageer je gewoon niet meer op de woning. Er zijn zat mensen die dat doen.

Tip: Het is handig dat je op het moment dat je bedenkt dat je uit huis wilt gaan, je alvast je eigen inboedel bij elkaar gaat sprokkelen. Vraag voor je verjaardag, sinterklaas, kerst, examen e.d. alvast spulletjes en meubels voor je nieuwe huis. Dat scheelt een hoop, anders moet je alles zelf kopen en regelen. Je kan het maar vast hebben!

Reacties