Oriëntatie

Op de huizenmarkt kun je veel woningen vinden, daarom is het verstandig om voor jezelf te bedenken waar je wilt wonen en wat voor soort woning je wilt. Op deze manier kun je gericht zoeken op internet.

Plaats

Om te bedenken in welke plaats je wilt gaan wonen kun je het beste kijken naar jouw toekomstperspectief voor de aankomende 4 tot 6 jaar. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  • Waar studeer ik de komende jaren?
  • Waar werk ik de komende jaren?
  • Wil ik vlakbij mijn familie/vrienden wonen of maakt dat niet uit?
  • Wil ik vlak bij mijn huidige sport en/of hobbyvereniging(en) wonen?
  • Wil ik iets heel nieuws in een grote stad?
  • In wat voor buurt wil ik wonen? Midden in het centrum of aan de rand van de stad?
  • Als je wilt samenwonen met je vriend/vriendin of meerder vrienden moet je ook rekening houden met hun wensen.

Het gaat erom dat je je afvraagt of er bepaalde zaken in je leven gaan veranderen en of je bereid bent om dingen te veranderen in je leven. Je moet er ook op letten of er goede verbindingen zijn voor het openbaar vervoer of dat je een auto of scooter/brommer wilt kopen.

Alleen of samen?

Wil je alleen gaan wonen? Als je alleen wilt gaat wonen of in een studentenhuis dan moet je op zoek naar een kamer. Dit kan al een kamer zijn van 10 tot 15 m2 en vaak heb je dan gedeelde voorzieningen in een gezamenlijke ruimte (keuken, badkamer en eventueel nog een woon/eetkamer). Als je liever geen voorzieningen deelt met vreemden, dan moet je op zoek naar een klein appartement van bijvoorbeeld 40 tot 50 m2, de huur is dan natuurlijk wel wat duurder.

Wil je samenwonen met je vriend of vriendin? Als je wilt gaan samenwonen is het verstandig om op zoek te gaan naar een appartement vanaf ongeveer 50m2 zonder gedeelde voorzieningen met vreemden. Je hebt dan ook nog de ruimte om je eigen ding te kunnen doen zonder dat je de hele tijd op elkaars lip zit.

Wil je met een vriendengroep in een huis gaan wonen? Als je met een paar vrienden een woning wilt huren, dan moet dit wel een wat groter appartement/huis zijn met meerdere kamers en ruime woonkamer. Dit mag dan ook wat duurder zijn, omdat je met meerder personen de huur en andere kosten kan delen. Bedenk wel van te voren of je een langere tijd met deze vrienden samen wilt wonen, je moet je niet aan elkaar gaan ergeren, dit kan vervelend worden.

Het gebeurt wel eens dat ouders een huis kopen en hun kinderen (en eventueel vrienden) erin laten wonen als huurder. Dit is dan voor de ouders investering, en voor de kinderen een (meestal) goedkope manier om te huren.

Woningcriteria

Als je weet in welke plaats en met wie je eventueel wilt samenwonen, dan kun je op internet ook nog gericht op bepaalde criteria gaan zoeken.

Gestoffeerde, gemeubileerde of kale oplevering? Als je je nieuwe woning helemaal naar je eigen smaak wilt inrichten en je hebt al wat spulletjes bij elkaar gesprokkeld kun je natuurlijk het beste een kale of gestoffeerde woning nemen. Dan krijg je niet de hele inboedel van de vorige bewoner erbij. Let er wel op dat als je een kale woning neemt, je zelf moet zorgen voor de verf en de vloerbedekking, dat zijn soms hoge kosten! Ook kan het per woning verschillen of er spullen in zitten zoals een wasmachine, vaatwasser, koelkast, oven/magnetron, gasfornuis, kledingkasten, etc. Misschien heb je deze al of heb je juist geen zin om ze aan te schaffen.

Heb je zelf nog speciale wensen dan moet je hier natuurlijk ook op letten, bijvoorbeeld of je een tuin/balkon wilt, een bad, opbergruimte, een extra kamer, ramen die open kunnen, geen trappen etc.

Het laatste waar je natuurlijk op moet letten is de hoogte van de huurprijs, meer hierover kun je vinden op de pagina ‘financiën’.

Reacties