Bezichtigen

Heb je een bezichtiging kunnen regelen voor een potentiële woning? Dan volgt de daadwerkelijke bezichtiging! Het is verstandig om bij een bezichtiging met zijn tweeën te komen, twee paar ogen zien immers meer dan één. En bovendien ben jij zelf waarschijnlijk al veel enthousiaster over het bemachtigen van een woning dan bijvoorbeeld je vader of moeder. Zij weten waar je op moet letten en kunnen je behoeden voor bijvoorbeeld gebreken aan het huis of andere negatieve omstandigheden zoals een balkon in de schaduw of een verkeerde buurt.

Als je de woning gaat bezichtigen, is vaak iemand aanwezig van de huur- of woningbouwvereniging. Daarnaast zijn er vaak meerdere geïnteresseerden aanwezig die ook komen kijken. De woningeigenaar is meestal zelf niet aanwezig. Wees tijdens de bezichtiging altijd opgewekt en geïnteresseerd (als je de woning waarschijnlijk wel ziet zitten). De huurbemiddelaar moet natuurlijk wel een goede indruk van jou krijgen als potentiële huurder.

Waar let de huurbemiddelaar of huisbaas op?

De huurbemiddelaar of huisbaas let op verschillende punten:

  • Wat zijn je inkomsten en wat is het werk wat je doet? Je moet vaak het dubbele of driedubbele verdienen van de huur.
  • Ga je op jezelf wonen of met ze tweeën? De verhuurder heeft vaak liever een persoon alleen, omdat dat minder onkosten voor hem is als bijvoorbeeld het gas/water/elektra inclusief is. En een persoon alleen geeft soms minder overlast. Wees dus niet teleurgesteld als je samen een huisje zoekt en je krijgt niet meteen de woning waar je op hoopte, want de kans is groot dat je vaak afgewezen wordt. Maar geef niet op, want jouw huis komt vanzelf!
  • Kun je er meteen in of pas over 3 maanden? De verhuurder wil zijn woning of kamer natuurlijk zo snel mogelijk verhuren, dus zal hij sneller kiezen voor iemand die er meteen in kan.

Waar moet jij op letten?

Tijdens de bezichtiging kun je op verschillende zaken letten:

  • Je kunt voordat je de woning gaat bezichtigen al op Google Streetview kijken om te zien hoe de woning gelegen is. Vlakbij winkels en supermarkten, aan een drukke weg of juist in een rustige wijk.
  • Kom ruim van te voren op tijd zodat je misschien ook even door de straat en buurt kunt lopen om te kijken of dit wel geschikt is voor jou.
  • Als je even buiten moet wachten op de huurbemiddelaar kun je mooi even het huis van buiten bekijken en naar de huizen er om heen.
  • Als je eenmaal naar binnen gaat is de eerste indruk natuurlijk het belangrijkste. Wel moet je door de meubels of de viezigheid heen kijken. Want dit kun je zelf natuurlijk veranderen.
  • Let daarnaast ook op grote gebreken. Doet alles het en zo niet, wordt dat dan nog gemaakt? Wees niet té kritisch.
  • Let ook op of de huurprijs inclusief gas, water, elektra, televisie en internet is. Vraag dit na bij je huurbemiddelaar.

Tip: Als je bij een bezichtiging bent geweest en bent geïnteresseerd, reageer dan snel. Soms is het wie het eerst komt, het eerst maalt!

Reacties